Wykonanie
3 Wrzesień 2015Witam. Każda Pani domu ma swoje sposoby na kiszenie
ogórków. Dzisiaj postanowiłam podzielić się z
Wami moim sprawdzonym przepisem.
KISZONE OGÓRKI.SKŁADNIKI:3-4 kg
ogórkówczosnekchrzankoperliście
winogronaliście
wiśniZalewa:Na 1 l
wody czubata łyżka
soliPRZYGOTOWANIE:
Ogórki myjemy. Na dno słoika układamy 1 liść
winogrona i 2-3 liście
wiśni.Wkładamy ciasno
ogórki.
Do każdego słoika wkładamy po 2 ząbki
czosnku oraz po 2 ok.6 cm kawałki obranego
chrzanu. Na koniec przykrywamy 2 łodygami
kopru.Zalewa: gotujemy
wodę, na 1 litr wsypujemy 1 czubatą łyżkę
soli. Mieszamy i gorącą zalewamy
ogórki.Odstawiamy na 2-3 dni w
słoneczne miejsce a następnie wstawiamy do suchego pomieszczenia.Robię ich na zimę bardzo dużo, gdyż to źródło witaminy C. Idealnie nadają się na zupę
ogórkową.SMACZNEGO !!!