ßßß
KISZONE OGÓRKI.SKŁADNIKI:3-4 kg ogórkówczosnekchrzankoperliście winogronaliście wiśniZalewa:Na 1 l wody czubata łyżka soliPRZYGOTOWANIE:
Ogórki myjemy. Na dno słoika układamy 1 liść winogrona i 2-3 liście wiśni.Wkładamy ciasno ogórki.
Do każdego słoika wkładamy po 2 ząbki czosnku oraz po 2 ok.6 cm kawałki obranego chrzanu. Na koniec przykrywamy 2 łodygami kopru.Zalewa: gotujemy wodę, na 1 litr wsypujemy 1 czubatą łyżkę soli. Mieszamy i gorącą zalewamy ogórki.Odstawiamy na 2-3 dni w słoneczne miejsce a następnie wstawiamy do suchego pomieszczenia.Robię ich na zimę bardzo dużo, gdyż to źródło witaminy C. Idealnie nadają się na zupę ogórkową.SMACZNEGO !!!