ßßß Cookit - przepis na Domowe Belriso, czyli znany deser w zdrowszym wydaniu

Domowe Belriso, czyli znany deser w zdrowszym wydaniu

nazwa

Wykonanie

Nie ma chyba nikogo, kto przynajmniej nie słyszał o słodkim ryżowym deserze, który zakupimy w większości sklepów. Z pewnością nie można odmówić mu pysznego smaku, ale przeanalizowanie listy składników nie zachęca do jedzenia. A przecież równie dobrze możemy przygotować to cudo samodzielnie i to bez większego wysiłku.
Nie wiem jak Wy, ale ja szczerze przyznam, że uwielbiam ryż na mleku, więc równie bardzo lubię Belriso, Riso czy inne tego typu produkty. Nie zmienia to jednak faktu, że sięgam po nie tylko w sytuacji kryzysowej. Dlaczego? Niestety jeden kubeczek to często ponad 25g cukru, który jest tam naprawdę zbędny. Ponadto ich wkład- "owocowe" musy mają niewiele wspólnego z owocami. Warto więc zastanowić się czy przygotowanie ryżu na mleku jest aby na pewno tak trudne, że nie możemy sprawić sobie własnego Belriso? Odpowiedź jest zdecydowanie jednoznaczna.
Próby przygotowania "uzdrowionych" zamienników popularnych dań, szczególnie te zakończone sukcesem, należą do moich ulubionych eksperymentów kulinarnych. Mnóstwo produktów, podobnie jak w tym przypadku, zawiera całą masę zbędnych dodatków. Niektóre konserwanty są oczywiście konieczne do zachowania świeżości czy też smaku. W ostateczności można wytłumaczyć fakt, że sięgamy po nie poza domem lub kiedy nie brakuje nam czasu- chociaż z tym również można poradzić sobie z zdrowszy sposób. Nie wspominając już o sytuacjach, kiedy produkty z "czarnej listy" spożywamy z czystego lenistwa. Warto korzystać z każdej okazji do zrobienia czegoś po swojemu- może za pierwszym razem nie wyjdzie idealnie, nie będzie takie, jak oryginał, ale ważniejsze jest chyba to, że przynajmniej wiemy co jemy.
W przypadku dzisiejszego przepisu, sprawa nie jest wcale skomplikowana i gwarantuję, że nie przeżyjecie rozczarowania pt. "znowu nie wyszło". Tak przygotowany ryż można pożywać na ciepło i na zimno, jednak osobiście preferuję opcję drugą. Ja przygotowałam deser bez żadnych słodzących dodatków, ale równie dobrze można dodać trochę miodu. Całość jest pysznie mleczna, kremowa i co najważniejsze- prawdziwie owocowa! Porcja to 356kcal w tym 15,4g białka, 5,4g tłuszczu, 69g węglowodanów oraz 5g błonnika pokarmowego .
SKŁADNIKI:
50g ryżu przed ugotowaniem
300ml mleka 0,5% lub dowolnego mleka roślinnego
1 łyżeczka miodu- opcjonalnie
5g mąki migdałowej
200g truskawek świeżych lub mrożonych
PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotować na mleku często mieszając
Pod koniec gotowania dodać mąkę migdałową i ewentualnie miód
Truskawki zblendować na mus
W naczyniu układać warstwami mleczny ryż oraz mus
Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny
Smacznego!
www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
Źródło:http://peanutbuttermonster.blogspot.com/2015/02/domowe-belriso-czyli-znany-deser-w.html