Wykonanie
Nie ma chyba nikogo, kto przynajmniej nie słyszał o słodkim
ryżowym deserze, który zakupimy w większości sklepów. Z pewnością nie można odmówić mu pysznego smaku, ale przeanalizowanie listy składników nie zachęca do jedzenia. A przecież równie dobrze możemy przygotować to cudo samodzielnie i to bez większego wysiłku.

Nie wiem jak Wy, ale ja szczerze przyznam, że uwielbiam
ryż na mleku, więc równie bardzo lubię
Belriso, Riso czy inne tego typu produkty. Nie zmienia to jednak faktu, że sięgam po nie tylko w sytuacji kryzysowej. Dlaczego? Niestety jeden kubeczek to często ponad 25g
cukru, który jest tam naprawdę zbędny. Ponadto ich wkład- "
owocowe" musy mają niewiele wspólnego z
owocami. Warto więc zastanowić się czy przygotowanie
ryżu na mleku jest aby na pewno tak trudne, że nie możemy sprawić sobie własnego Belriso? Odpowiedź jest zdecydowanie jednoznaczna.

Próby przygotowania "uzdrowionych" zamienników popularnych dań, szczególnie te zakończone sukcesem, należą do moich ulubionych eksperymentów kulinarnych. Mnóstwo produktów, podobnie jak w tym przypadku, zawiera całą masę zbędnych dodatków. Niektóre konserwanty są oczywiście konieczne do zachowania świeżości czy też smaku. W ostateczności można wytłumaczyć fakt, że sięgamy po nie poza domem lub kiedy nie brakuje nam czasu- chociaż z tym również można poradzić sobie z zdrowszy sposób. Nie wspominając już o sytuacjach, kiedy produkty z "czarnej listy" spożywamy z czystego lenistwa. Warto korzystać z każdej okazji do zrobienia czegoś po swojemu- może za pierwszym razem nie wyjdzie idealnie, nie będzie takie, jak oryginał, ale ważniejsze jest chyba to, że przynajmniej wiemy co jemy.W przypadku dzisiejszego przepisu, sprawa nie jest wcale skomplikowana i gwarantuję, że nie przeżyjecie rozczarowania pt. "znowu nie wyszło". Tak przygotowany
ryż można pożywać na ciepło i na zimno, jednak osobiście preferuję opcję drugą. Ja przygotowałam deser bez żadnych słodzących dodatków, ale równie dobrze można dodać trochę
miodu. Całość jest pysznie
mleczna, kremowa i co najważniejsze- prawdziwie owocowa! Porcja to 356kcal w tym 15,4g
białka, 5,4g tłuszczu, 69g węglowodanów oraz 5g błonnika pokarmowego .

SKŁADNIKI:50g
ryżu przed ugotowaniem300ml
mleka 0,5% lub dowolnego
mleka roślinnego1 łyżeczka
miodu- opcjonalnie5g
mąki migdałowej200g
truskawek świeżych lub mrożonychPRZYGOTOWANIE:
Ryż gotować na
mleku często mieszającPod koniec gotowania dodać
mąkę migdałową i ewentualnie
miódTruskawki zblendować na musW naczyniu układać warstwami
mleczny ryż oraz musChłodzić w lodówce minimum 2 godzinySmacznego!www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog


