Wykonanie
Z okazji przekroczenia 100 lajków na facebooku witamy Was dziś muffinkami
cytrynowo miętowymi (z
dżemem z poprzedniego wpisu oczywiście:)) A tych, którzy jeszcze tego nie zrobili, gorąco zachęcamy do lajkowania tutaj .Składniki :170g
masła;3/4 szklanki
cukru;3
jajka;1 i 3/4 szklanki
mąki;1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia;
dżem cytrynowo miętowyWykonanie (11-12 sztuk):Na początek miksujemy
masło na gładko. Cały czas miksując dodajemy następujące składniki (staramy się robić to powoli i w niewielkich ilościach, czasami w kilku porcjach, przerywamy miksowanie tylko, kiedy to konieczne i na króciutko, aby nie tworzyły się grudki):- 3/4 szklanki
cukru,- 3
jajka (wrzucamy po jednym),- 1 szklanka
mąki i 1 łyżeczka
proszku do pieczenia (przesiane przez sitko),- druga porcja
mąki w ilości 3/4 szklanki i pół łyżeczki
proszku do pieczenia (również przesiane).Do foremek wkładamy ciasto, na ciasto kładziemy
dżem,
potem kolejna porcja ciasta.Muffinki wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.SMACZNEGO!
Słodkie, jeszcze ciepłe ciasto i kwaskowy
dżem z
miętową nutą to połączenie idealne dla nas obojga. Ciekawe jak zasmakują naszym znajomym.Do następnego wpisu - E. i K. :)