Wykonanie
Myślę, że po moich przepisach widać, że z bezglutenowym jedzeniem raczej nie nawiązałem bliskiej więzi, ale jak słusznie mówią, potrzeba
matką wynalazków. Na szczęście glutenu nie muszę unikać. W tym wypadku to akurat gluten uniknął mnie, nie było
mąki w domu, a sklepy zamknięte. A
kapusta już w misce utarta odsączona i co teraz? Po chwili kombinacji zamiast
mąki zbożowej dodałem
mąkę słonecznikową.- półtorej szklanki posiekanej
kapusty- ok 3-4 łyżki
mąki słonecznikowej (po prostu zmiel
słonecznik na
mąkę)-
kminek,
słodka papryka,
sól,
pieprzKapustę drobno siekamy, solimy i czekamy aż puści sok. Odcedzamy. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formujemy małe kuleczki. Smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju. W zależności od wilgotności
kapusty można dać mniej lub więcej
słonecznika.