Wykonanie
Lato w pełni. U nas ostatnio w ramach deseru pojawiła się
tarta z
owocami.Kruchy spód, krem
porzeczkowy,
truskawki i
borówki. Do tego mrożona
kawa:)W sam raz na weekend!Ciasto:1,5 szklanki
mąki tortowej130 g zimnego
masła1
żółtko1 łyżka kwaśnej
śmietanyszczypta
soliKrem :400 ml
śmietanki 36%250 g
mascarpone2
białka1 łyżka
cukru pudru250 g
czerwonej porzeczkiOwoce :
truskawkiborówkiDo miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól,
śmietanę, pokrojone na kawałki
masło oraz
żółtko. Dynamicznie ręką zagniatamy ciasto. W postaci kuli wstawiamy na około 30 min. do lodówki, żeby ciasto się schłodziło. Po wyjęciu należy je rozwałkować, wyłożyć na blaszce do pieczenia tart i ponakłuwać widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 min.
Porzeczkę myjemy i obieramy z gałązek. Przekładamy do garnka i gotujemy ok 5-7 minut. Po tym czasie przeciskamy przez sito, aby otrzymać mus, a pozbyć się pestek. Odstawiamy do ostygnięcia.Z
białek ubijamy pianę. Kremówkę ubijamy na sztywno, odstawiamy.
Mascarpone ucieramy z
cukrem pudrem. Następnie łyżką mieszamy
mascarpone z ubitą kremówką i pianą z
białek. Delikatnie cały czas mieszając dodajemy mus z
czerwonej porzeczki.Na wystudzony blat ciasta wykładamy masę, a następnie dekorujemy
owocami. Smacznego!