Wykonanie
Pierś z kurczaka z dodatkiem „cytrynowego”
mascarpone wraz w
winem tworzy kremowy sos, który zachęca smakiem i apetycznym zapachem :)Składniki :2
piersi z kurczakakilka
pomidorków koktajlowych250g
mascarpone125 ml
wytrawnego białego winakilka gałązek
rozmarynuskórka otarta z połowy
cytryny3 ząbki
czosnkusól,
pieprzMascarpone mieszamy z otartą
skórką z cytryny, doprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy.
Pierś z kurczaka oprószamy
sola i
pieprzem, podsmażamy na patelni z obu stron. Odkładamy na talerz. Na tej samej patelni delikatnie podsmażamy
czosnek, aż zacznie wydzielać zapach, dolewamy
wino. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia, aż płyn wygotuje się do połowy, dokładamy 2 gałązki
rozmarynu. Dodajemy
mascarpone. Na patelnię ponownie wędruje
pierś z kurczaka, dokładamy również
pomidorki koktajlowe. Całość dusimy jeszcze kilka minut, możemy też dodać jeszcze trochę
rozmarynu (wg uznania).