Składniki:szklanka mąki pszennej3/4 szklanki cukru100 g gorzkiej czekolady300 g konfitury wiśniowej150 g masła roślinnego2 duże jajka (lub 3 średnie)1 łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki soli2 łyżki kakaaPrzygotowanie:W garnuszku rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną czekoladę. Mieszać, aż składniki się połączą i powstanie lśniący płyn.Mąkę i kakao przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia i sól. Wymieszać suche składniki.Do oddzielnej miski wlać przestudzoną czekoladę z masłem. Wbić jajka. Dodać cukier i konfiturę. Wymieszać krótko mikserem, do momentu całkowitego połączenia składników.Do masy stopniowo dodawać mąkę cały czas mieszając.Keksówkę o wymiarach 10x25 dokładnie wysmarować masłem i opruszyć mąką. Wlać masę. Wierch wygładzić łyżką.Piec w temperaturze 180 ºC przez około 50-55 minut.Smacznego!