Wykonanie
Składniki na ciasto:500 g
mąki1/2 szklanki
wody1/2 szklanki
mleka25 g
drożdży1
jajo2 łyżki
oleju1 łyżeczka
soliFarsz:500 g ulubionej
szynki150 g
startego sera żółtego1 mała
cebulasól,
pieprz czarny,
ziołowy do smaku
masło do smażeniaDodatkowo:1
jajo do wysmarowania bułeczek
masło do wysmarowania blachySposób przyrządzenia:Z
mleka i
drożdży zrobić rozczyn, Odstawić na ok.10-15 min.Gdy rozczyn będzie gotowy, wszystkie składniki na ciasto z nim połączyć i wyrobić aż będzie gładkie.Zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu na ok.1 godzinę.W
między czasie przygotować farsz;
cebule i
szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na
maśle zaczynając od zeszklenia
cebuli. Na koniec zdjąć z ognia, dodać starty
żółty ser i doprawić do smaku.Gdy ciasto będzie gotowe, podzielić na równe części.Każdą część lekko rozwałkować, nałożyć farsz, złożyć na pół i zlepić.Układać zlepioną stroną do dołu na blachę wysmarowaną tłuszczem. Każdą bułeczkę posmarować rozkłóconym
jajem. Piec ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 190° na złoty kolor.