ßßß
Tym razem coś aromatycznego, słodkiego, i ciepłego! Śniadanie na rozgrzanie, świetna opcja gdy na dworze chłód i szarzyzna. I to połączenie, jabłuszko+rodzynki+cynamon. Po prostu szarlotka. Zapraszam po więcej.Składniki:Płatki ryżowe - 3 łyżkijabłko twarde, u mnie ligol (1 szt- 100 g)garść rodzynek - 30 gjogurt naturalny - 2 łyżkicynamon - kto ile lubiPłatki ryżowe zalać gorąco wodą, ilość dopasować do gramatury użytych płatków.Pozostawić w miseczce pod przykryciem. Dodać jabłko, rodzynki, polać jogurtem i posypać cynamonem. I gotowe!
Wskazówki do płatków ryżowych:Przygotowując płatki to zrobić na dwa sposoby.Pierwszy to ten, który oszczędza czas i naczynia, czyli patrz wyżej. Natomiast druga opcja angażuje naczynie z wodą, którą trzeba odmierzyć i zagotować, a potem po dosypaniu płatków przez chwilę mieszać i podgrzewać.Piszę o tym dlatego, że płatki w pierwszym wariancie są bardziej zwarte, chrupkie a te z drugiej możliwości są bardziej płynne, rozgotowane, papkowate.
Zdjęcie powyżej (mam nadzieję) ilustruje tą "chrupkość" i zwartą konsystencję płatków?Wartość odżywcza:Energia: 267 kcalWęglowodany: 71 , 1 gBiałko: 4,2 gTłuszcze: 2 , 0 g