ßßß Cookit - przepis na Szarlotka na śniadanie? Czemu nie, płatki ryżowe świetnie się sprawdzą

Szarlotka na śniadanie? Czemu nie, płatki ryżowe świetnie się sprawdzą

nazwa

Wykonanie

Tym razem coś aromatycznego, słodkiego, i ciepłego! Śniadanie na rozgrzanie, świetna opcja gdy na dworze chłód i szarzyzna. I to połączenie, jabłuszko+rodzynki+cynamon. Po prostu szarlotka. Zapraszam po więcej.
Składniki:
Płatki ryżowe - 3 łyżki
jabłko twarde, u mnie ligol (1 szt- 100 g)
garść rodzynek - 30 g
jogurt naturalny - 2 łyżki
cynamon - kto ile lubi
Płatki ryżowe zalać gorąco wodą, ilość dopasować do gramatury użytych płatków.Pozostawić w miseczce pod przykryciem. Dodać jabłko, rodzynki, polać jogurtem i posypać cynamonem. I gotowe!
Wskazówki do płatków ryżowych:
Przygotowując płatki to zrobić na dwa sposoby.Pierwszy to ten, który oszczędza czas i naczynia, czyli patrz wyżej. Natomiast druga opcja angażuje naczynie z wodą, którą trzeba odmierzyć i zagotować, a potem po dosypaniu płatków przez chwilę mieszać i podgrzewać.
Piszę o tym dlatego, że płatki w pierwszym wariancie są bardziej zwarte, chrupkie a te z drugiej możliwości są bardziej płynne, rozgotowane, papkowate.
Zdjęcie powyżej (mam nadzieję) ilustruje tą "chrupkość" i zwartą konsystencję płatków?
Wartość odżywcza:
Energia: 267 kcal
Węglowodany: 71 , 1 g
Białko: 4,2 g
Tłuszcze: 2 , 0 g
Źródło:http://zdrowiwlodzi.blogspot.com/2014/06/szarlotka-na-sniadanie-czemu-nie-patki.html