Wykonanie

Tym razem coś aromatycznego, słodkiego, i ciepłego! Śniadanie na rozgrzanie, świetna opcja gdy na dworze chłód i szarzyzna. I to połączenie, jabłuszko+rodzynki+cynamon. Po prostu szarlotka. Zapraszam po więcej.Składniki:
Płatki ryżowe - 3 łyżki
jabłko twarde, u mnie ligol (1 szt- 100 g)garść
rodzynek - 30 g
jogurt naturalny - 2 łyżki
cynamon - kto ile lubi
Płatki ryżowe zalać gorąco
wodą, ilość dopasować do gramatury użytych
płatków.Pozostawić w miseczce pod przykryciem. Dodać
jabłko,
rodzynki, polać
jogurtem i posypać
cynamonem. I gotowe!

Wskazówki do
płatków ryżowych:Przygotowując
płatki to zrobić na dwa sposoby.Pierwszy to ten, który oszczędza czas i naczynia, czyli patrz wyżej. Natomiast druga opcja angażuje naczynie z
wodą, którą trzeba odmierzyć i zagotować, a
potem po dosypaniu
płatków przez chwilę mieszać i podgrzewać.Piszę o tym dlatego, że
płatki w pierwszym wariancie są bardziej zwarte, chrupkie a te z drugiej możliwości są bardziej płynne, rozgotowane, papkowate.

Zdjęcie powyżej (mam nadzieję) ilustruje tą "chrupkość" i zwartą konsystencję płatków?Wartość odżywcza:Energia: 267 kcalWęglowodany: 71 , 1 g
Białko: 4,2 gTłuszcze: 2 , 0 g