ßßß Cookit - przepis na Jaja zakodowane i kurze warunki niesienia jaj

Jaja zakodowane i kurze warunki niesienia jaj

nazwa

Wykonanie

Nie każda kura zieleń widziała i nie każda ma cztery metry kwadratowe wybiegu. Po czym poznać jajko ekologiczne od nieekologicznego? I czy cyferki na jajku mówią o czymś przeciętnemu konsumentowi? Warto zapoznać się z klasyfikacją jaj, aby zrozumieć ich wartość rynkową i odżywczą.
Poniżej klasy jaj. Od najbardziej (klasa 0) do najmniej przyjaznej kurom w czasie niesienia jaj (klasa 3).
Jaja charakteryzują kody. To ciągi 11 cyfr, które informują nas o sposobie chowu, producencie, miejscowości, powiecie, kraju pochodzenia produktu. Najbardziej interesującą cyfrą jest pierwsza w kolejności. Informuje ona o warunkach w jakich dochodzi do znoszenia jaj m.in.: czym karmione są kury, czy mają dostęp do wybiegu czy otrzymują tylko certyfikowaną paszę.
Obrazując klasy, dwie pierwsze są do siebie podobne. Kury mają dostęp do wybiegu i kurnika, a także otrzymują pokarm lub same go zdobywają. Różni je jakość i procentowy skład pokarmu podanego i zdobywanego samodzielnie przez kury.
W klasie 1,chów o wolnym wybiegu, kury mają wyznaczone pole wybiegowe; jest to 4-5 metrów kwadratowych. Ponadto otrzymują paszę ale nie jest certyfikowana.
Chów ściółkowy porównując do poprzednich klas to przede wszystkim udostępnienie kurom jedynie kurnika. Nie mają możliwości zdobycia pokarmu we własnym zakresie.
Najgorsze warunki niesienia jaj. Kury mają bardzo ograniczone ruchy, są karmione stymulatorami, antybiotykami oraz mączkami rybnymi i mięsno-kostnymi. Z racji stresujących warunków bytowania, kury okaleczają się. Obcinane są im pazury i dzioby aby zminimalizować sytuacje samookaleczenia lub samobójstwa.
Czy rodzaj chowu ma wpływ na wartość odżywczą jajka?
Spekulacje na ten temat nie ustają. Faktem jest, że jaja z chowu klatkowego i ekologicznego będą podobne składem do siebie. Chyba, że kury karmione są pokarmami wzbogacanymi w omega-3, algi, nasiona czy oleje roślinne, wtedy jajko ma charakter żywności wzbogaconej. Zatem pełni funkcję odżywiania z dodatkiem substancji o udowodnionym pozytywnym wpływie na nasze zdrowie. Tego typu jajka prędzej spotkamy w chowie o wolnym wybiegu niż klatkowym.
Po jaką klasę jajka sięgać podczas zakupów?
Biorąc pod uwagę wartość odżywczą wyjaśniłam powyżej. Kierując się ludzkim podejściem a co za tym idzie humanitaryzmem chów ekologiczny wydaje się być tym najlepszym.
Jednak i ten typ chowu dopuszcza utworzenie ferm (wg unijnych norm), które mogą liczyć kilka tysięcy niosek (3000 kur/1660 cm2), a to już nie kojarzy się z altruizmem hodowcy.
Źródła: 1, 2, 3, 4
Źródło:http://zdrowiwlodzi.blogspot.com/2014/07/jaja-zakodowane-i-kurze-warunki.html