ßßß Cookit - przepis na Panna cotta z truskawkami

Panna cotta z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Mlecznobiała poezja smaku pod kropelką rumu...
Panna cotta to pyszny, włoski, delikatny deser o konsystencji mlecznej pianki, który możemy podać ze świeżymi owocami, konfiturą, czy też z musem z malin lub owoców leśnych. Doskonały mus z malin można przyrządzić gotując maliny z niewielką ilością czerwonego, wytrawnego wina i cukru trzcinowego. U nas tym razem panna cotta z truskawkami. D eser w sam raz na wiosenny i letni czas.
Do jego przygotowania użyłam agaru, który jest naturalną substancją żelującą pochodzenia roślinnego.
Składniki na 6-8 porcji:
250 ml mleka,
250 ml śmietanki kremówki 30%,
3 łyżeczki agaru,
50 ml wody,
laska wanilii,
4 łyżki cukru trzcinowego,
2 łyżki rumu (np. Bacardi),
40 dag truskawek.
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko, śmietankę, rum. Dodajemy cukier i wyłuskane ziarenka z jednej laski wanilii. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 5-7 minut.
Osobno mieszamy w miseczce agar z 50 ml zimnej wody - intensywnie, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przelewamy agar do garnka z gotującą się śmietanką i mlekiem, mieszamy. Zdejmujemy garnek z ognia. Tak przygotowaną panna cottę rozlewamy do kilku małych filiżanek. Czekamy aż trochę ostygnie, a następnie wkładamy do lodówki, aby stężała.
Po 2 godzinach wyciągamy z lodówki filiżanki z panna cottą i wkładamy na pół minuty do miski z odrobiną gorącej wody, tak aby woda nie wlała się do filiżanek. Następnie filiżanki odwracamy nad talerzem, tak aby panna cotta z nich wypadła.
Deser ozdabiamy plasterkami truskawek. Możemy też podać go z innymi świeżymi owocami lub musem owocowym.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2015/05/panna-cotta-z-truskawkami.html