Wykonanie
Mlecznobiała poezja smaku pod kropelką
rumu...
Panna cotta to pyszny, włoski, delikatny deser o konsystencji
mlecznej pianki, który możemy podać ze świeżymi
owocami,
konfiturą, czy też z musem z
malin lub
owoców leśnych. Doskonały mus z
malin można przyrządzić gotując
maliny z niewielką ilością czerwonego,
wytrawnego wina i
cukru trzcinowego. U nas tym razem panna cotta z
truskawkami. D eser w sam raz na wiosenny i letni czas.Do jego przygotowania użyłam agaru, który jest naturalną substancją żelującą pochodzenia roślinnego.Składniki na 6-8 porcji:250 ml
mleka,250 ml
śmietanki kremówki 30%,3 łyżeczki agaru,50 ml
wody,
laska wanilii,4 łyżki
cukru trzcinowego,2 łyżki
rumu (np.
Bacardi),40 dag
truskawek.
Przygotowanie:Do garnka wlewamy
mleko,
śmietankę,
rum. Dodajemy
cukier i wyłuskane ziarenka z jednej
laski wanilii. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 5-7 minut.Osobno mieszamy w miseczce agar z 50 ml zimnej
wody - intensywnie, do uzyskania jednolitej konsystencji.Przelewamy agar do garnka z gotującą się
śmietanką i
mlekiem, mieszamy. Zdejmujemy garnek z ognia. Tak przygotowaną panna cottę rozlewamy do kilku małych filiżanek. Czekamy aż trochę ostygnie, a następnie wkładamy do lodówki, aby stężała.Po 2 godzinach wyciągamy z lodówki filiżanki z panna cottą i wkładamy na pół minuty do miski z odrobiną gorącej
wody, tak aby
woda nie wlała się do filiżanek. Następnie filiżanki odwracamy nad talerzem, tak aby panna cotta z nich wypadła.Deser ozdabiamy plasterkami
truskawek. Możemy też podać go z innymi świeżymi
owocami lub
musem owocowym.SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))