ßßß Cookit - przepis na Truskawkowa Panna Cotta

Truskawkowa Panna Cotta

nazwa

Wykonanie

Wstawiłam ten deser już w kilka miejsc, nawet przez pomyłkę na konkurs Seromianiaków, w którym główną rolę grał serek topiony biało-czerwony... Ale co tam, każdemu może się zdarzyć ;)
W każdym razie deser jest naprawdę smakowity. Można go zrobić tak, jak za chwilę przedstawię, ale równie dobry wychodzi z "Pomysł na... Panna Cotta" firmy Winiary. Jedyne małe "ale" to to, że dla mnie osobiście ten z proszku jest odrobinę za słodki. Ale zawsze można dodać bardzo kwaśne truskawki ;)
Składniki:
250 ml śmietanki kremówki 30%
250 ml mleka
70 g cukru trzcinowego
1 laska wanilii
2 łyżki żelatyny w proszku
galaretka truskawkowa
kilka truskawek drobno pokrojonych
Żelatynę zalewamy w kubku połową zimnego mleka i zostawiamy na 5 minut.Do garnuszka wlewamy resztę mleka, śmietankę, dodajemy cukier i przepołowioną laskę wanilii razem z wyskrobanymi z niej ziarenkami. Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie dolewamy mleko z żelatyną i dalej podgrzewamy dokładnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Kieliszki na deser przepłukujemy zimną wodą i wlewamy do nich mleczną masę. Żeby uzyskać efekt zastygnięcia z boku kieliszków - przechyliłam je i oparłam o pudełko. Zostawiłam do przestygnięcia, a następnie w tej samej pozycji umieściłam w lodówce, by masa stężała. Przygotowałam galaretkę - zawartość torebki rozpuściłam w 250 ml gorącej wody, dodałam pokrojone truskawki. Gdy mleczna masa stężała, obróciłam kieliszki i uzupełniłam je galaretką.
Jak tylko pokażą się nasze przepyszne truskawki, to deser ten będzie często gościł na moim stole ;) A wcześniej może wypróbuję inną wersję - np. z galaretką pomarańczową?
Źródło:http://rozkosznesmaki.blogspot.com/2012/04/truskawkowa-panna-cotta.html