ßßß
Składniki:250 ml śmietanki kremówki 30%250 ml mleka70 g cukru trzcinowego1 laska wanilii2 łyżki żelatyny w proszkugalaretka truskawkowakilka truskawek drobno pokrojonychŻelatynę zalewamy w kubku połową zimnego mleka i zostawiamy na 5 minut.Do garnuszka wlewamy resztę mleka, śmietankę, dodajemy cukier i przepołowioną laskę wanilii razem z wyskrobanymi z niej ziarenkami. Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie dolewamy mleko z żelatyną i dalej podgrzewamy dokładnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Kieliszki na deser przepłukujemy zimną wodą i wlewamy do nich mleczną masę. Żeby uzyskać efekt zastygnięcia z boku kieliszków - przechyliłam je i oparłam o pudełko. Zostawiłam do przestygnięcia, a następnie w tej samej pozycji umieściłam w lodówce, by masa stężała. Przygotowałam galaretkę - zawartość torebki rozpuściłam w 250 ml gorącej wody, dodałam pokrojone truskawki. Gdy mleczna masa stężała, obróciłam kieliszki i uzupełniłam je galaretką.Jak tylko pokażą się nasze przepyszne truskawki, to deser ten będzie często gościł na moim stole ;) A wcześniej może wypróbuję inną wersję - np. z galaretką pomarańczową?