Wykonanie
Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, dzięki
czemu działa leczniczo na stawy. Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Krzem wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie.
Kasza jaglana to także źródło witamin z grupy B, witaminy E oraz lecytyny wzmacniającej pamięć i koncentrację. Nie zawiera ona glutenu, dlatego nadaje się dla osób na diecie lekkostrawnej czy bezglutenowej, a także dla małych dzieci. Jest zasadotwórcza, dlatego tak ważne jest wprowadzenie jej do naszej codziennej zakwaszonej diety, niekorzystnej dla organizmu.
Maliny są bogatym źródłem witaminy C i kwasu foliowego - niezbędnych dla organizmu przeciwutleniaczy, witaminy B3 - uczestniczącej w tworzeniu czerwonych ciałek
krwi, hamującej toksyczne działanie związków chemicznych i
leków, regulującej poziom cholesterolu we
krwi, oddziałującej korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny. Zawierają też pewną dawkę substancji mineralnych - potasu, magnezu, cynku i manganu. Mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i rozkurczowe. Dzięki obecności małych pestek w malinach, które nie są trawione przez organizm człowieka i sporej dawce błonnika w nich zawartej,
owoce te skutecznie oczyszczają przewód pokarmowy z zalegających w nim niestrawionych resztek pokarmowych.
Maliny są więc zalecane w dietach odchudzających.
Składniki na dwie porcje100 g
kaszy jaglanej,2 szklanki
mleka roślinnego, np.
ryżowego,
banan,
maliny.
Przygotowanie
Kaszę jaglaną gotujemy w małym garnku, w półtorej szklanki
mleka roślinnego, np.
ryżowego, aż będzie miękka i wchłonie prawie całe
mleko.Do ugotowanej
kaszy wlewamy jeszcze pół szklanki
mleka ryżowego i dodajemy
banana. Blendujemy kilka minut do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji
puddingu.Podajemy na ciepło lub na zimno z
malinami.SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))