Wykonanie
Faworki to prosty do wykonania przysmak na Tłusty Czwartek.Składniki na 3-4 talerze
faworków:450 g
mąki5
żółtekszczypta
soli2 łyżki
spirytusu lub
rumu3/4 szkl. kwaśnej
śmietany 18%1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukrutłuszcz do smażeniaWszystkie składniki zagnieść do momentu otrzymania gładkiego i elastycznego ciasta. Gdyby w trakcie wyrabiania okazało się, że ciasto jest za gęste dodać więcej
śmietany, a jeśli będzie za rzadkie, podsypać
mąką.Tak przygotowane ciasto przykryć folią i odstawić na 30 minut aby odpoczęło.Po tym czasie ciasto porządnie zbić wałkiem na cienki placek, następnie złożyć na pół i znów stłuc wałkiem. Czynność powtarzać przez ok. 10-15 minut. Im dłużej będziemy składać i bić ciasto, tym więcej wtłoczymy bąbelków powietrza w ciasto. Wybite ciasto znów przykryć folią i odstawić na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować (jak najcieniej, u mnie ok 2 mm), radełkiem lub nożem do pizzy wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.
Faworki smażyć w gorącym, głębokim tłuszczu z obu stron, na złoty kolor. Osączyć na ręczniczku papierowym.Lekko przestudzone oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!