Wykonanie
OGÓRKI KISZONE17:36 Jedz Taniej 7 Comments
Tym razem przygotowałem dla Was przepis na
ogórki kiszone. Pochodzi on z kuchni mojej mamy i muszę przyznać, że z lepszym wykonaniem się jeszcze nie spotkałem.Potrzebujemy:
Ogórki kiszone na zimę
sól kamienna
koperliście
chrzanuogórkiczosnekwskazane liście
winogronu /
porzeczki lub
wiśniwodaPrzygotowanie:
Ogórki myjemy i wkładamy do czystego słoika (pionowo)wrzucamy obrane ząbki
czosnkugórę przykrywamy
koprem i liśćmi
chrzanujeśli posiadamy liście
winogronu,
porzeczki lub
wiśni, to również wsadzamy je do słoikaZalewa:zalewamy
ogórki przygotowaną wcześniej zalewązagotowujemy w garnku
wodę z
solą - na litr
wody 3,5 łyżki
soligorącą zalewę wlewamy do słoika (część osób używa zimnej, twierdząc, że przy gorącej zalewie
ogórki się parzą. Nic podobnego nie stwierdziłem, więc proponuję robić według mojego przepisu). Słoik szczelnie zamykamy.Czekamy na okazję do konsumpcji :)Smacznego!