ßßß
Tym razem przygotowałem dla Was przepis na ogórki kiszone. Pochodzi on z kuchni mojej mamy i muszę przyznać, że z lepszym wykonaniem się jeszcze nie spotkałem.Potrzebujemy:Ogórki kiszone na zimęsól kamiennakoperliście chrzanuogórkiczosnekwskazane liście winogronu / porzeczki lub wiśniwodaPrzygotowanie:Ogórki myjemy i wkładamy do czystego słoika (pionowo)wrzucamy obrane ząbki czosnkugórę przykrywamy koprem i liśćmi chrzanujeśli posiadamy liście winogronu, porzeczki lub wiśni, to również wsadzamy je do słoikaZalewa:zalewamy ogórki przygotowaną wcześniej zalewązagotowujemy w garnku wodę z solą - na litr wody 3,5 łyżki soligorącą zalewę wlewamy do słoika (część osób używa zimnej, twierdząc, że przy gorącej zalewie ogórki się parzą. Nic podobnego nie stwierdziłem, więc proponuję robić według mojego przepisu). Słoik szczelnie zamykamy.Czekamy na okazję do konsumpcji :)Smacznego!