Wykonanie
Desery na depresjęDesery na depresję to kolejna odsłona Kryzysowej Książki Kucharskiej. Tym razem skupiam się na deserach, które w czasie depresji ekonomicznej pozwolą nam osłodzić trochę życie. Przepisy
będę umieszczał trochę rzadziej, bo co za dużo to nie zdrowo :), ale zachęcam do regularnego sprawdzania.StronyO MNIEKONTAKTMEDIA O MNIEDRUGI BLOGśroda, 17 grudnia 2014
Burakowy deser gourmetTo tajemnicze słowo w nazwie pochodzi z
języka francuskiego i oznacza, w
skrócie, smakosza. Ostatnio używane na lewo i prawo straciło swoje pierwotne znaczenie i nabrało nowego. W praktyce oznacza to coś co zazwyczaj jedliśmy w sposób tradycyjny, teraz podane w zupełnie inny sposób oraz okrojona porcja do połowy. Jako, że w przyrodzie nic nie ginie, czego przykładem jest na przykład zasada zachowania pędu, tak i tu odejmujemy objętość, ale podnosimy cenę. Chyba, że tak jak ja zrobimy w domu, ale wtedy nie będzie do końca gourmet :)Samo danie jest odpowiedzią na zalegające na polach
buraki cukrowe (patrz akcja poniżej) i zostało opracowane naukowo zgodnie z ideą food pairing :)Składniki:-
burak czerwony-
jabłko-
natka pietruszki-
olejWykonanie:
Buraka cukrowego owijamy folią aluminiową i pieczemy do miękkości w piekarniku.
Buraka czerwonego i
jabłko obieramy, kroimy i miksujemy razem na mus.
Pietruszkę miksujemy dodając trochę
oleju.Upieczonego
buraka kroimy na grube plastry, które następnie możemy wycinać w jakieś wzory. Kładziemy na wierzch kleksa czerwonego musu i polewamy lekko pesto z
pietruszki.