ßßß Cookit - przepis na Makowa jaglanka z ricottą i miodem. BLW

Makowa jaglanka z ricottą i miodem. BLW

nazwa

Wykonanie

Śniadaniowe mixy powinny być bogate w energię. Mają zapewnić witalność, młodemu i starszemu człowiekowi, na przynajmniej połowę dnia. Dlatego dokładam orzechy, mak, czasami ziarna, wiórki kokosowe, suszone owoce i wtedy jestem pewna, że czepialskie wirusy i bakterie omijają ich z daleka. Starszy syn w ogóle nie choruje, młodszy, oprócz jednego złośliwego wirusa, nie miał nawet kataru :)
Składniki na 4 małe miseczki:
pół szklanki suchej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roslinnego (u mnie migdałowe)
100 g ricotty
1 łyżka posiekanej żurawiny
2 łyżki płynnego miodu ( u mnie lipowy)
2 łyżki zmielonych nerkowców
2 łyżki zmielonego maku (namoczonego w mleku migdałowym)
Mak zalewamy zimnym mlekiem I gotujemy na wolnym ogniu, aż wchłonie płyn. Przykrywamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Miksujemy w blenderze, krótko.
Kaszę czterokrotnie parzymy wrzątkiem. Zalewamy szklanką mleka, wsypujemy żurawinę i gotujemy na wolnym ogniu. Stopniowo dolewamy resztę mleka. Kasza powinna być rozgotowana. Dodajemy ricotta i miksujemy, żyrafą, na gładką masę. Mieszamy z makiem, przekładamy do miseczek i polewamy miodem.
Źródło:http://gotujekomus.blogspot.com/2015/09/makowa-jaglanka-z-ricotta-i-miodem-blw.html