Wykonanie
Śniadaniowe mixy powinny być bogate w energię. Mają zapewnić witalność, młodemu i starszemu człowiekowi, na przynajmniej połowę dnia. Dlatego dokładam
orzechy,
mak, czasami ziarna,
wiórki kokosowe,
suszone owoce i wtedy jestem pewna, że czepialskie wirusy i bakterie omijają ich z daleka. Starszy syn w ogóle nie choruje, młodszy, oprócz jednego złośliwego wirusa, nie miał nawet kataru :)Składniki na 4 małe miseczki:pół szklanki suchej
kaszy jaglanej2 szklanki
mleka roslinnego (u mnie
migdałowe)100 g
ricotty1 łyżka posiekanej
żurawiny2 łyżki płynnego
miodu ( u mnie lipowy)2 łyżki zmielonych
nerkowców2 łyżki zmielonego
maku (namoczonego w
mleku migdałowym)
Mak zalewamy zimnym
mlekiem I gotujemy na wolnym ogniu, aż wchłonie płyn. Przykrywamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Miksujemy w blenderze, krótko.
Kaszę czterokrotnie parzymy wrzątkiem. Zalewamy szklanką
mleka, wsypujemy
żurawinę i gotujemy na wolnym ogniu. Stopniowo dolewamy resztę
mleka.
Kasza powinna być rozgotowana. Dodajemy
ricotta i miksujemy, żyrafą, na gładką masę. Mieszamy z
makiem, przekładamy do miseczek i polewamy
miodem.

