Wykonanie

Mój "Shogun" (nowa ksywka, ze względu na rozwichrzone włosy) uwielbia ten
pudding, ale do tej
pory robiłam z
manny.
Kaszka orkiszowa jest bardziej wytrawna, ale
wanilia ją ożywia,
daktyle równoważą, a słodko - kwaśny
sos śliwkowy wynosi na wyżyny.Składniki na 2 porcje:1 szklanka
mleka (może być każde, ja użyłam owsianego)2 czubate łyżki
kaszki orkiszowej1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 ubite
białko1
żółtko1 łyżeczka
syropu daktylowegosos:4
śliwki węgierki2 łyżki
syropu klonowegoDo zimnego
mleka wrzucić
kaszkę i dodać ekstrakt. Gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy zgęstnieje (po około 5 minutach), wyłączyć i od razu dodać
żółtko, wymieszać i dodać ubite
białko.Obok, w rondelku, rozgotować
śliwki. Mniejszym dzieciom można przecedzić, większym dać z
owocami.