Wykonanie
Grillowany
bakłażan jest idealny jako przekąska, przystawka lub wegetariańskie danie główne. Trudno oddać smak tej potrawy na piśmie. Lekko podpieczony, "przydymiony" kawałek
bakłażana, z posmakiem ostrości
czosnku, kwaskowatości balsamico i delikatnym smaczkiem świeżej zielonej
pietruszki jest po prostu pyszny!Składniki:1 średni
bakłażan (świeży
bakłażan poznajemy po zielonej końcówce, części od tzw. listka
bakłażana, kolor zielony oznacza, że
owoc jest świeży)
oliwa z oliweksól2 nie za duże ząbki
czosnkukilka gałązek świeżej
natki pietruszkisos balsamicznyPrzygotowanie:
Bakłażana myjemy, osuszamy, kroimy na cienkie plasterki. Każdy plasterek delikatnie posypujemy
solą i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie osuszamy każdy plasterek
bakłażana papierowym ręcznikiem (pod wpływem
soli na plasterkach pojawią się kropelki
wody tzw. goryczki
bakłażana).Rozgrzewamy dobrze patelnię grillową i grilujemy każdy kawałek warzywa, aż z obu stron pojawią się brązowe paski. Grillowane kawałki układamy w płaskim naczyniu.Przygotowujemy sos:
czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Natkę pietruszki drobniutko kroimy, łączymy z
czosnkiem i przekładamy do jednego naczynia. Dolewamy
oliwę (3-4 pełne łyżki), i doprawiamy do smaku balsamico- z ilością ostrożnie, żeby sos nie był za kwaśny. Tu decydujemy sami, jak nam odpowiada. Ostrość
czosnku i kwaskowatość balsamico muszą ze sobą współgrać, nie może jeden z tych smaków dominować. Delikatnie, dokładnie mieszamy składniki naszego sosu.Przygotowane i ułożone w naczyniu plastry grillowanego
bakłażana polewamy przygotowanym sosem.Tak przygotowanego
bakłażana możemy przechowywać kilka dni w lodówce. Należy wtedy plastry ułożyć jeden na drugim, dodatkowo podlać
oliwą, z wierzchu posypać
natką pietruszki.
Smacznego!