Wykonanie
Wybieraliśmy się do znajomych. Żeby zobaczyć malutki cud świata w postaci ich pięknego potomka. Zaoferowałam że upiekę placek.
Potem okazało się, że planowany sernik jest średnim pomysłem w obliczu bezbiałkowej diety kobiety karmiącej. Przypomniała mi się babka bananowa, którą już kiedyś piekłam i która nam bardzo smakowała, ale...
kakao również nie jest dobrze tolerowane przez maleństwo, należało więc przepis zmodyfikować tak, aby był całkowicie bezpieczny dla mamy i noworodka :)Splotem późniejszych nieoczekiwanych wydarzeń do dzisiejszej popołudniowej
kawki jemy sobie to oto pyszne bezmleczne i bezjajeczne ciasto
bananowe myśląc o tym, jak fajnie byłoby się zobaczyć z wspomnianymi znajomymi i planując już kolejną wizytę. I mamy nadzieję, że tym razem spotkanie dojdzie do skutku i wszyscy będą zdrowi.Ciasto polecam wszystkim, nie tylko alergikom, jest bardzo szybkie w przyrządzeniu i bardzo puszyste. Nie trzeba używać miksera, wszystkie składniki można wymieszać łyżką.


Składniki:2 szklanki
mąki1,5 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli1 opakowanie
cukru cynamonowego2 łyżki
syropu klonowego4 dojrzałe
banany1/3 szklanki
oleju1/4 szklanki
wody2
banany2
galaretki cytrynoweBanany rozgnieść, dolać
wodę olej,
cukier i wymieszać. Następnie dodać suche składniki. Wymieszać, przelać ciasto do foremki (ja piekłam w okrągłej wielkości talerza obiadowego) i wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec ok 30 minut.Moje ciasto bardzo wyrosło, w związku z czym obcięłam górę (zjedliśmy ją z Nutellą :)) położyłam na nią
banany, a następnie wlałam tężejącą już
galaretkę.