ßßß Cookit - przepis na PIERŚ Z KURCZAKA NADZIEWANA OSCYPKIEM I ŻURAWINĄ

PIERŚ Z KURCZAKA NADZIEWANA OSCYPKIEM I ŻURAWINĄ

nazwa

Wykonanie

Do tego jeszcze mięso drobiowe smażone na klarowanym maśle...pycha!
Fajne jesienne danie i oczywiście szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
pierś z kurczaka
oscypek
żurawina
bułka tarta
mąka
jajko
sól
pieprz
czosnek granulowany
masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia
Pierś z kurczaka rozbijamy dość cienko (najlepiej przez folię spożywczą),
pierś można też lekko ponacinać nożem- chodzi o to by powstały duże płaty.
Pierś kładziemy stroną "z błoną" do góry (lepiej będzie się zwijać i brzegi ładnie się ze sobą zlepią)
Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
nakładamy na nią żurawinę i oscypek pokrojony w paseczki.
zwijamy całość i panierujemy w mące, potem jajku i bułce tartej- czynność można powtórzyć.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu to uzyskania złotego koloru.
Po usmażeniu wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 °C na ok 8-10 minut -
dzięki temu będziemy mieli pewność, że mięso na pewno nie jest surowe.
Źródło:http://mytiny-world.blogspot.com/2012/10/piers-z-kurczaka-nadziewana-oscypkiem-i.html