Wykonanie
Do tego jeszcze
mięso drobiowe smażone na klarowanym
maśle...pycha!Fajne jesienne danie i oczywiście szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
pierś z kurczakaoscypekżurawinabułka tartamąkajajkosólpieprzczosnek granulowany
masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia
Pierś z kurczaka rozbijamy dość cienko (najlepiej przez folię spożywczą),pierś można też lekko ponacinać nożem- chodzi o to by powstały duże płaty.Pierś kładziemy stroną "z błoną" do góry (lepiej będzie się zwijać i brzegi ładnie się ze sobą zlepią)Przyprawiamy
solą,
pieprzem i
czosnkiem granulowanym.nakładamy na nią
żurawinę i
oscypek pokrojony w paseczki.zwijamy całość i panierujemy w
mące,
potem jajku i
bułce tartej- czynność można powtórzyć.Smażymy na rozgrzanym tłuszczu to uzyskania złotego koloru.Po usmażeniu wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 °C na ok 8-10 minut -dzięki temu będziemy
mieli pewność, że
mięso na pewno nie jest surowe.