Wykonanie
27 lipca 2015

Charakterystyczne dla kuchni irlandzkiej
pieczywo, wypiekane z
mąki z dodatkiem
sody i
maślanki.Ja przygotowałam je na słodko ze
skórką pomarańczową i z
rodzynkami.
Chleb jest bardzo gęsty, ciężki i wilgotny. Najlepszy taki jeszcze cieplutki, posmarowany świeżym
masłem.IRLANDZKI
CHLEB SODOWY Z
RODZYNKAMISkładniki:4 szklanki
mąki pszennej3 łyżeczki
cukru2 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej1 płaska łyżeczka
soli70 g
masłasok i skórka z 1
pomarańczy1/2 szklanki
rodzynek1 szklanka
maślankiPiekarnik rozgrzewamy do 180*C.Do dużej miski przesiewamy
mąkę z
sodą oczyszczoną. Dodajemy do niej
cukier,
sól, zest i sok z
pomarańczy oraz schłodzone
masło. Całość zagniatamy chwilkę rękami, aż powstanie dość sypka mieszanka o konsystencji kruszonki. Następnie wlewamy
maślankę i wsypujemy
rodzynki. Zagniatamy ciasto energicznie, bardzo szybko. Forujemy je w kulę i przenosimy na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Chleb lekko spłaszczamy dłonią i nacinamy na krzyż nożem. Formę wkładamy do piekarnika.
Chleb pieczemy około 30 minut (musi się dość mocno zarumienić).


Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.