ßßß Cookit - przepis na IRLANDZKI CHLEB SODOWY Z RODZYNKAMI

IRLANDZKI CHLEB SODOWY Z RODZYNKAMI

nazwa

Wykonanie

27 lipca 2015
Charakterystyczne dla kuchni irlandzkiej pieczywo, wypiekane z mąki z dodatkiem sody i maślanki.
Ja przygotowałam je na słodko ze skórką pomarańczową i z rodzynkami. Chleb jest bardzo gęsty, ciężki i wilgotny. Najlepszy taki jeszcze cieplutki, posmarowany świeżym masłem.
IRLANDZKI CHLEB SODOWY Z RODZYNKAMI
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka soli
70 g masła
sok i skórka z 1 pomarańczy
1/2 szklanki rodzynek
1 szklanka maślanki
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C.
Do dużej miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Dodajemy do niej cukier, sól, zest i sok z pomarańczy oraz schłodzone masło. Całość zagniatamy chwilkę rękami, aż powstanie dość sypka mieszanka o konsystencji kruszonki. Następnie wlewamy maślankę i wsypujemy rodzynki. Zagniatamy ciasto energicznie, bardzo szybko. Forujemy je w kulę i przenosimy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Chleb lekko spłaszczamy dłonią i nacinamy na krzyż nożem. Formę wkładamy do piekarnika. Chleb pieczemy około 30 minut (musi się dość mocno zarumienić).
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/07/irlandzki-chleb-sodowy-z-rodzynkami.html