Wykonanie
MUFFINY Z
AMARETTOW końcu udało mi się kupić silikonowe foremki do muffinek, więc
pora je wypróbować. Co prawda mam blachę, ale silikonowe foremki są bardziej praktyczne.Znalazłam również ciekawy przepis na babeczki. Coś słodkiego i lekko
alkoholowego :) Zobaczmy zatem co z tego połączenia wyszło...
SKŁADNIKI:1 szklanka
mąki,1/2 szklanki
cukru pudru,70 ml
jogurtu naturalnego,1
jajko,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,50 ml
Amaretto (chyba za mało - następnym razem dodam więcej),szczypta
soli,
cukier puder do posypania,
czekolada w młynku KAMIS (zmieliłam troszkę do masy przed wypiekiem),WYKONANIE:Składniki suche mieszamy ze sobą i łączymy ze złączonymi wcześniej składnikami mokrymi. Mieszamy drewnianą łyżką. Do silikonowych foremek nakładamy po łyżce ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez około 20 minut. Aż się ładnie nam babeczki zarumienią. Gotowe babeczki posypujemy
cukrem pudrem.
SMACZNEGO !!!