Wykonanie
Przepyszne
wafle z masą
orzechową i
kakaową oraz masą kajmakową. Są tak smaczne i efektowne, że z powodzeniem zastąpią ciasto na niedzielę czy różne uroczystości. Sama masa jest również świetną alternatywą dla typowych kremów - idealnie nadaje się do przełożenia
biszkoptu czy innych ciast. Serdecznie polecam!

SKŁADNIKI:4 suche
wafle20 dag
herbatników15 dag
orzeszków ziemnych (mogą być solone)4
jajka20 dag
cukru20 dag
masła1 czubata łyżka
kakaoDodatkowo:
gorzka czekolada do dekoracji1/2 puszki masy kajmakowej1.
Herbatniki i orzeszki zmielić (osobno) w malakserze lub włożyć do woreczka i dokładnie roztłuc tłuczkiem/rozwałkować wałkiem.2.
Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do metalowej miski i postawić ją na garnku z gotującą się
wodą (tak, żeby
woda nie dotykała do dna miski). Dodać
cukier i ubijaćć
jaja z
cukrem na parze aż masa stanie się jasnokremowa i puszysta.
Masło utrzeć na puch, ciągle miksując dodawać stopniowo ubite
jajka z
cukrem. Dodać
herbatniki i dokładnie wymieszać.3. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać
kakao, a do drugiej zmielone orzeszki.4. Na jednym
waflu rozsmarować masę
kakaową, przykryć drugim
waflem, wyłożyć masę
orzechową, przełożyć kolejnym
waflem, rozsmarować masę
krówkową i przykryć ostatnim
waflem. Obciążyć i odstawić do lodówki na ok 3 godziny.


Inspiracja: H. Janowska " Ciasta i desery łatwo i szybko "