Wykonanie
Zostały cztery miesiące do wakacji, dlatego postanowiłam przejść na dietę, na której jestem już dziewięć dni ;) Nie jest to jakaś dieta cud, efekty nie są i nie będą widoczne nagle, jest to zdrowa dieta przepisana przez dietetyka, podczas której
mogę jeść praktycznie wszystko. Dzisiaj postanowiłam wypróbować przepis na pizzę, w oryginale była
mąka pszenna razowa, ja postanowiłam zmienić na żytnią. Składniki dajecie jakie chcecie, ale pamiętajcie aby były chude i miały jak najmniej kalorii ;)
Składniki na ciasto:2,5 szklanki
mąki żytniej razowej (typ 2000)20g świeżych
drożdżyszklanka gorącej
wodyłyżeczka
soliprzyprawy suche (
oregano,
bazylia,
czosnek granulowany)Składniki na sos:przecier z 2
pomidorówząbek
czosnkuprzyprawa do
pomidorówsól i
pieprz10 listków świeżej
bazyliiSkładniki na wierzch pizzy:6 dużych
pieczarek10
pomidorków cherry
szynka z indyka (lekka)
ser mozzarella light (8,5%)listki
bazyliiPrzygotowanie sosu:Do misy blendera wrzucamy wszystkie składniki i dokładnie blendujemy oraz mieszamy, odstawiamy do lodówki na około godzinę.Przygotowanie ciasta i pizzy:
Drożdże i
sól dokładnie rozpuszczamy w wodzie. Do misy robota kuchennego wrzucamy wszystkie składniki i dokładnie ugniatamy ciasto. Piekarnik ustawiamy na 40 stopni, ciasto przekładamy do miski, obwijamy ją ścierką i umieszczamy w piekarniku na 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy wszystkie składniki, które chcemy położyć na wierzch. Po wyjęciu ciasta z piekarnika nagrzewamy go do 220 stopni, ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w formie na pizzę, boki lekko zawijamy do środka i dokładnie dziurkujemy widelcem dno. Na ciasto nakładamy wcześniej przygotowany sos, pokrojoną w plastry
mozzarellę,
pieczarki,
szynkę, pokrojoną w paseczki
mozzarellę i
pomidorki cherry. Wszystko posypujemy niewielką ilością
oregano i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pizzę, posypujemy listkami
bazylii, wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut.