Wykonanie
W końcu pisze post o nowej
konfiturze z
moreli i
rozmarynu z dodatkiem
miodu lipowego ... tak, zamiast
cukru miód! ... niestety
rozmaryn zdominował zapach lipy i niestety nie poczujesz go z pewnością nosem ae
konfitura wyszła bardzo dobra więc nie ma tego złego :-)

przepis własnySkładniki: na słoik 350g500g
moreli200ml
miodu lipowegogałązka
rozmarynuszczypta
soli130g
likieru pomarańczowego Cointreau ( dodać na samym końcu smażenia )W garnku podgrzewamy
miód razem z gałązką
rozmarynu by uwolnić zapach i smak
zioła, następnie dodajemy pokrojone na cząstki
morele oraz
sól i smażymy przez około jednej godziny na niskim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję
konfitury, dodajemy
likier i smażymy ciągle mieszając jeszcze 3 minuty. Pozbywamy się gałązki
rozmarynu i przekładamy
konfiturę do słoika. Zakręcamy lub zapinamy zapinkami (słoik typu Weck) i umieszczamy w garnku z gotującą się
wodą przez 15 minut gotując na małym ogniu. Pozostawiamy słoik w garnku do ostudzenia, wyjmujemy i odstawiamy do naszej spiżarni.Smacznego :-)