ßßß Cookit - przepis na Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

nazwa

Wykonanie

Tak wiem wiem już dawno po świętach, ale ja dopiero teraz mam czas na wprowadzenie zaległych przepisów. Ciasto to jest idealne na każdą okazję wystarczy je tylko trochę inaczej udekorować. Bardzo, bardzo słodkie tak więc polecam łasuchom.
Składniki:
25 dag mielonych migdałów
5 dag migdałów w całości
6 białek
1 czubata szklanka cukru pudru
szczypta soli
ponadto:
1/2 pudełka marmolady wieloowocowej
1/2 puszki mleka skondensowanego o smaku krówki
płatki migdałów
biały lukier
płynna czekolada
Białka ubijamy z sola na sztywna pianę.
Delikatnie mieszając dodawać po łyżce mielonych migdałów i cukru pudru, aż powstanie jednolita masa.
Całe migdały lekko siekamy. Gotową masę wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch masy posypujemy posiekanymi migdałami.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160'C przez około 40-45 minut.
Po upieczeniu ciasto kroimy na pół.
Na jedno ciasto nakładamy marmoladę.
Marmoladę przykrywamy drugim ciastem, na który wykładamy masę krówkową.
Brzegi posypujemy płatkami migdałów.
Lukrem piszemy napis Alleluja. Gałązki robimy z płynnej czekolady, a bazie z lukru. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2014/05/Mazurek-kajmakowy.html