Wykonanie
Kransekake - to piętrowe 'ciasto' składające się z krążków
migdałowych ciastek, kruchych z zewnątrz, lekko ciągnących i miękkich w środku. Nic innego jak pieczony marcepan! Do jego sporządzenia potrzebne są specjalne formy, w których wypiekamy
migdałowe krążki ciasta, choć sprawna para rąk poradzi sobie i bez nich (trzeba wtedy uformować kółka o różnej wielkości i ułożyć je na blaszce). Poszczególne krążki sklejamy ze sobą przy pomocy lukru królewskiego (
royal icing). Kransekake prezentuje się wytwornie, jak elegancka wysoka choinka. Co ciekawe, jest nie tylko wypiekiem charakterystycznym dla okresu świątecznego i noworocznego, jest to niezwykle popularne ciasto.. weselne! Znane także w Danii i tradycyjnie zdobione narodowymi flagami. Oprócz Kransekake z ciasta wypieka się koszyczki lub rożki wypełniając je
czekoladkami i
słodyczami. Smakuje wspaniale i nikogo nie trzeba namawiać do skosztowania, to niebo w buzi!Za dobór przepisu, rady i rekomendację bardzo dziękuję Monice :-).Składniki:500 g zmielonych
migdałów500 g
cukru pudru4
białkaWszystkie składniki włożyć do misy miksera i zmiksować do połączenia i otrzymania gęstej masy migdałowej. Przełożyć do naczynia, schłodzić przez noc w lodówce (12 godzin).Po tym czasie formy do Kransekake wysmarować
masłem, oprószyć
mąką (w wersji bezglutenowej zmielonymi
migdałami). Z
migdałowego ciasta formować krążki, rolując je na blacie lekko oprószonym pudrem, umieszczać w foremce i zlepiać końce, lekko je unosząc. Krążki powinny
mieć grubość palca, nie więcej - grubsze połączą się nam w foremce i nie będą ładnie wyglądać. Poza tym - zabraknie nam ciasta!Piec w temperaturze 180ºC przez około 17 minut, do rumianego koloru. Uwaga: nie można piec zbyt długo, by krążki ciasta nie były zbyt twarde. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, następnie przenieść na kratkę.Upieczone krążki najlepiej zamrozić (poprawia to ich konsystencję) i dekorować przed świętami. Kransekake po udekorowaniu przechowywać owinięte w folię, by nie wyschła.Dodatkowo:
lukier królewski przyrządzony z 1
białka według tego przepisuWykonanie:Na paterze układać na sobie poszczególne krążki, począwszy od największego, sklejać je przy pomocy lukru królewskiego wyciskanego z rękawa cukierniczego zakończonego małą, okrągłą tylką. Po sklejeniu całości i uformowaniu Kransekake udekorować każdy z krążków falbanką z lukru. U mnie dekorację dodatkowo stanowią małe
cukrowe kwiatki. Oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).