Wyśmienita sałatka śledziowa, takie jeszcze świąteczne przypomnienie. Bardzo łatwa w przygotowaniu i do tego pięknie się prezentuje na stole. Jeśli chcecie możecie posolić i popieprzyć majonez, ale ja wolę jak każdy sobie doprawia już po nałożeniu sałaki na talerz. Śledzie możemy również zastąpić tuńczykiem w olej.Składniki:6-7 płatów śledziowych w oleju4 średnie ziemniaki5 jajek4 średnie czerwone buraki20 dag sera żółtegomozzarella1 duży por1 słoik majonezu1 słoik ogórków konserwowychBuraczki i ziemniaki gotujemy w mundurkach, każde w osobnym garnku, . Jajka gotujemy na twardo. Płaty śledziowe moczymy najlepiej całą noc w wodzie po ogórkach konserwowych. Wymoczone śledzie odcedzamy i kroimy w paski. Śledzie układamy na dnie wysokiej przeźroczystej misy.Na śledzie nakładamy poszatkowanego w paseczki pora.Na pora nakładamy warstwę majonezu.Na majonezie układamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Na ziemniakach układamy pokrojone w kostkę ogórki konserwowe.Na ogórki nakładamy kolejną warstwę majonezu.Na majonezie układamy pokrojone w kostkę jajka.Na jajkach układamy obrane i starte na tarce o grubych oczkach buraki.Na burakach rozsmarowujemy warstwę majonezu.Na sam wierzch układamy starty na tarce o grubych oczkach ser żółty.Tak przygotowaną sałatkę warstwową wkładamy do lodówki na kolo 2-3 godziny. Smacznego !!!