ßßß Cookit - przepis na Śledź pod pierzynką

Śledź pod pierzynką

nazwa

Wykonanie

Wyśmienita sałatka śledziowa, takie jeszcze świąteczne przypomnienie. Bardzo łatwa w przygotowaniu i do tego pięknie się prezentuje na stole. Jeśli chcecie możecie posolić i popieprzyć majonez, ale ja wolę jak każdy sobie doprawia już po nałożeniu sałaki na talerz. Śledzie możemy również zastąpić tuńczykiem w olej.
Składniki:
6-7 płatów śledziowych w oleju
4 średnie ziemniaki
5 jajek
4 średnie czerwone buraki
20 dag sera żółtego mozzarella
1 duży por
1 słoik majonezu
1 słoik ogórków konserwowych
Buraczki i ziemniaki gotujemy w mundurkach, każde w osobnym garnku, . Jajka gotujemy na twardo. Płaty śledziowe moczymy najlepiej całą noc w wodzie po ogórkach konserwowych. Wymoczone śledzie odcedzamy i kroimy w paski. Śledzie układamy na dnie wysokiej przeźroczystej misy.
Na śledzie nakładamy poszatkowanego w paseczki pora.
Na pora nakładamy warstwę majonezu.
Na majonezie układamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Na ziemniakach układamy pokrojone w kostkę ogórki konserwowe.
Na ogórki nakładamy kolejną warstwę majonezu.
Na majonezie układamy pokrojone w kostkę jajka.
Na jajkach układamy obrane i starte na tarce o grubych oczkach buraki.
Na burakach rozsmarowujemy warstwę majonezu.
Na sam wierzch układamy starty na tarce o grubych oczkach ser żółty.
Tak przygotowaną sałatkę warstwową wkładamy do lodówki na kolo 2-3 godziny. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2014/01/Sledz-pod-pierzynka.html