ßßß Cookit - przepis na Chrupiące mielone inaczej

Chrupiące mielone inaczej

nazwa

Wykonanie

Pomysł na przepis na chrupiące kotleciki pochodzi z gazety "Przepisy czytelników", przysłany przez panią Katarzynę Naworol, ja troszeczkę go zmodyfikowałam pod siebie. Kotleciki są bardzo chrupiące i super smakują podane z czerwonym barszczem, mój mąż z początku myślał że są to mini krokiety, bo tak właśnie wyglądają , więc jeśli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnych krokietów, to ja polecam wam zrobić chrupiące kotleciki, robi się je o wiele szybciej , a smakują bardzo podobnie.
Składniki:
50 dag mięsa mielonego
4 sztuki wafli tortowych kwadratowych
7 jajka
1 ząbek czosnku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sól i pieprz
Do mięsa mielonego dodajemy jedno jajko, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Mięsna masa..........................................................................
Mięsną masę wykładamy na dwa wafle ułożone jeden na drugim.
Na waflu.................................................................
Dokładnie rozsmarowujemy mięso na waflach.
Wafel posmarowany mięsną masą...................................................
A następnie przykrywamy je dwoma pozostałymi waflami.
Wafle z mięsem przed krajaniem.......................................
Wafle z mięsem kroimy ostrym nożem w kwadraty.
Pokrojone w kostkę.......................................................
Kostka waflowo-mięsna ............................................................................
Pozostałe jajka roztrzepujemy doprawiając je solą i pieprzem. Każdą waflowo-mięsną kostkę dokładnie z każdej strony maczamy w jajkach.
W jajku...........................................................
A następnie obtaczamy w bułce tartej.
W bułce tartej.............................................................................
Po obtoczeniu....................................................
Kotleciki przed smażeniem.......................................................
Obtoczone kawałki smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju rumieniąc z każdej strony na złoto-brązowy kolor ( Ja kotleciki smażyłam we frytkownicy w 180'C).
Smażenie z jednej strony............................................
I smażenie z drugiej strony......................................................
Usmażone kotleciki najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, są wtedy bardzo chrupiące.
Kotleciki po usmażeniu...................................................
Chrupiące kotleciki inaczej...........................................................
I jeszcze jak wygląda w środku.......................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/12/Chrupiace-mielone-inaczej.html