Wykonanie

Pomysł na przepis na chrupiące kotleciki pochodzi z gazety "Przepisy czytelników", przysłany przez
panią Katarzynę Naworol, ja troszeczkę go zmodyfikowałam pod siebie. Kotleciki są bardzo chrupiące i super smakują podane z czerwonym barszczem, mój mąż z początku myślał że są to mini krokiety, bo tak właśnie wyglądają , więc jeśli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnych krokietów, to ja polecam wam zrobić chrupiące kotleciki, robi się je o wiele szybciej , a smakują bardzo podobnie.Składniki:50 dag
mięsa mielonego4 sztuki
wafli tortowych kwadratowych7
jajka1 ząbek
czosnkubułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sól i
pieprzDo
mięsa mielonego dodajemy jedno
jajko, rozgnieciony
czosnek,
sól i
pieprz.

Wszystko dokładnie mieszamy.
Mięsna masa..........................................................................
Mięsną masę wykładamy na dwa
wafle ułożone jeden na drugim.

Na
waflu.................................................................Dokładnie rozsmarowujemy
mięso na waflach.
Wafel posmarowany
mięsną masą...................................................A następnie przykrywamy je dwoma pozostałymi
waflami.
Wafle z
mięsem przed krajaniem.......................................
Wafle z
mięsem kroimy
ostrym nożem w kwadraty.

Pokrojone w kostkę.......................................................

Kostka
waflowo-
mięsna ............................................................................Pozostałe
jajka roztrzepujemy doprawiając je
solą i
pieprzem. Każdą
waflowo-
mięsną kostkę dokładnie z każdej strony maczamy w jajkach.

W
jajku...........................................................A następnie obtaczamy w
bułce tartej.

W
bułce tartej.............................................................................

Po obtoczeniu....................................................

Kotleciki przed smażeniem.......................................................Obtoczone kawałki smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym
oleju rumieniąc z każdej strony na złoto-brązowy kolor ( Ja kotleciki smażyłam we frytkownicy w 180'C).

Smażenie z jednej strony............................................

I smażenie z drugiej strony......................................................Usmażone kotleciki najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, są wtedy bardzo chrupiące.

Kotleciki po usmażeniu...................................................

Chrupiące kotleciki inaczej...........................................................

I jeszcze jak wygląda w środku.......................................................................