< Owsianka – przepis podstawowyOwsianka z owocami leśnymi >Owsianka z jabłkiem, bananem i cynamonemPorcja na 1 osobę:1 kubek mleka ( ok. 300 ml)1 łyżeczka cukru3 łyżki płatków owsianych + 1 łyżka otrąb owsianych(jeśli nie mamy otrąb to dajemy same płatki owsiane 4 łyżki)1 jabłkopół bananapłatki migdałówWykonanie:Do gotującego się mleka wsypać płatki owsiane i otręby, gotować na małym ogniu, mieszając. Płatki będą nam mięknąć i pęcznieć. Tak naprawdę od nas zależy jaka ma być gęstość naszej owsianki, każdy lubi inaczej.Należy pamiętać że owsianka pęcznieje będąc dłużej w mleku.Jeżeli jest dla nas za gęsta, dodajmy trochę mleka . Jeśli jest za rzadka, dodajmy troszkę płatków np. 1 łyżkę.Układamy na wierzchu pokrojone jabłka i banany oprószamy cynamonem, posypujemy płatkami migdałów.( według mojego gustu lepiej jeśli jest więcej jabłka, gdyż banan z owsianką jest nieco mdły, natomiast jabłko zwłaszcza kwaskowe świetnie przełamuje smaki.)Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Owsianka – przepis podstawowyOwsianka z owocami leśnymi >