Wykonanie
<
Sałata letnia z warzywami,
kozim serkiem i sosem z pesto z
bazyliiŚwieży sok z
owoców i warzyw >Sernik na zimno z
mascarpone i
truskawkami

Przepis na średnią tortownicę o średnicy 24 cm ( będzie wysoki)MASA SEROWA:250 gr
sera mascarpone500 gr
sera na sernik (3 krotnie zmielonego)5 łyżeczek stevi w proszku ( lub
cukier puder)3 płaskie łyżki
żelatynyMUS
TRUSKAWKOWY:11 dużych ładnych
truskawek, 2 łyżeczki stevi- blendujemy na mus.Do dekoracji wierzchu zostawiamy dodatkowo kilkanaście
truskawek więcejOba
sery miskujemy razem ze
stevią lub
cukrem pudrem. Dodajemy zblenderowany mus z
truskawek, łączymy razem.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej
wody-mieszamy aż do rozpuszczenia (gdy ostygnie) dodajemy do masy
serowo-turskawkowej, miksujemy całość dokładnie mikserem.W
między czasie rozpuszczamy 1
czerwoną galaretkę w 300 ml gorącej
wody, odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

MASA CIASTOWA na spód sernika:1 opakowanie
ciastek Digestive w
czekoladzie,1 małe opakowanie
krakersów, 100 gr
masła (
masło ciepłe, nie z lodówki) 70 gr
orzechów włoskich-miażdżymy za pomocą noża,
ciastka kruszymy, dodajemy
masło- za pomocą drewnianej łyżki ucieramy na masę , możemy też użyć blendera ale nie ma takiej potrzeby ponieważ masa nie musi być idealnie gładka, chodzi o to by połączyć pokruszone
ciastka z
masłem.Masę wykładamy do tortownicy ( wcześniej wyłożyc papierem, aby masa nie przesiąkła zapachem blachy)za pomocą ręki ugniatamy masę na równą powierzchnię. Wkładamy do zamrażarki na ok 15 min.Na masę ciastową wykładamy masę
serową,ładnie równamy po całości.Układamy pokrojne w plasterki
truskawki (można dodać też do dekoracji inne
owoce np.
borówki)
Owoce polewamy lekko tężejącą
galaretką.Wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby wszystko stężało.Smacznego!

About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka ><
Sałata letnia z warzywami,
kozim serkiem i sosem z pesto z
bazyliiŚwieży sok z
owoców i warzyw >