Wykonanie
Zrobiłam je jakiś czas temu z okazji urodzin. Nie były pracochłonne za to zachwycił mnie ich smak. Wielkim plusem jest to, że do ich wykonania niepotrzebny jest skomplikowany sprzęt, nie używamy nawet piekarnika.W czasie 2 dni nie tylko zbliżyłam się do tysiąca odwiedzin, ale i przekroczyłam ta liczbę o ponad 200, co bardzo mnie cieszy. Ważne są dla mnie również wasze komentarze, bo działają niezwykle motywująco. A tymczasem z okazji własnych urodzin prezentuję Wam coś co na prezent z pewnością się nada. Ja zostałam wczoraj mile zaskoczona, gdy przyszła do mnie przesyłka zawierająca książkę ''Gorączka zmysłów'' Richarda Castle'a, która parę dni wcześniej wygrałam. Do rzeczy, teraz trochę inny prezent...
Trufle:70 g
masła100 g
cukru1
jajko35 g
kakao250 g
herbatnikówaromat rumowydwie łyżki
rumudwie łyżki
śmietankikakao do obtoczenia

Robiłam
trufle z podwójnej porcji,jednak sposób wykonania jest taki sam.
Herbatniki wkładamy do woreczka (bezpiecznie do dwóch) i kruszymy je przy pomocy tłuczka, takiego jakim rozbijamy
schab. W rondelku rozpuszczamy
masło.
Jajko wraz z
cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę. Do całości dodajemy pokruszone
herbatniki,
masło,
kakao, aromat,
rum oraz
śmietankę. Z doświadczenia wiem, że kuleczki najlepiej ulepić tuż po zmieszaniu składników, wtedy masa ma najlepszą konsystencję. Na talerzyku rozsypujemy odrobinę
kakao i obtaczamy
truflę a następnie chłodzimy w lodówce.Przygotowując
trufle skorzystałam z tego przepisu.

