ßßß
Trufle:70 g masła100 g cukru1 jajko35 g kakao250 g herbatnikówaromat rumowydwie łyżki rumudwie łyżki śmietankikakao do obtoczenia
Robiłam trufle z podwójnej porcji,jednak sposób wykonania jest taki sam. Herbatniki wkładamy do woreczka (bezpiecznie do dwóch) i kruszymy je przy pomocy tłuczka, takiego jakim rozbijamy schab. W rondelku rozpuszczamy masło. Jajko wraz z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę. Do całości dodajemy pokruszone herbatniki, masło, kakao, aromat, rum oraz śmietankę. Z doświadczenia wiem, że kuleczki najlepiej ulepić tuż po zmieszaniu składników, wtedy masa ma najlepszą konsystencję. Na talerzyku rozsypujemy odrobinę kakao i obtaczamy truflę a następnie chłodzimy w lodówce.Przygotowując trufle skorzystałam z tego przepisu.
