Wykonanie
Kolejny
chleb na zakwasie o smacznym, miękkim miękiszu. Bezproblemowy, długo utrzymujący świeżość. Przepis z bloga Kalejdoskop kulinarny .

Zaczyn :360 g
maki żytniej chlebowej ( u mnie sama żytnia )300 g
wody20 g zakwasu żytniegoWszystkie składniki mieszamy aż się połącza. Przykrywamy szczelnie i pozostawiamy na blacie kuchennym na 12-16 godzin.Składniki na ciasto :230 g
maki zytniej300 g
mąki pszennej400 g
wody1 płaska łyżka
soli ( w przepisie jest zaznaczone,że jeśli używamy zwykłej nalezy dać mniej ale ja dałam 1 i było dobrze )3 g
suszonych drożdży instatnt ( 1 łyżeczka )cały zaczynWszystkie składniki dobrze mieszamy. Można użyć miksera. Nie mieszamy zbyt długo tylko tyle,żeby składniki dobrze się połaczyły. Odstawiamy na 30-60 minut pod przykryciem.Po tym czasie ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych
olejem i dobrze wysypanych
otrębami,
kszą manną lub
maką. Dzięki temu łatwiej będzie je wyjąć po upieczeniu.Ciasto w foremkach przykrywamy ściereczkami i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 50-60 minut. Jesli mamy w domu dość ciepło ciasto może wyrosnąć dużo szybciej. Dodatkowo przed odstawieniem wierzch ciasta można posypać ulubionymi ziarnami.Piekarnik nagrzewamy do 230°C. Wkładamy
chleb i pieczemy 15 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 220°C i dopiekamy kolejne 30-40 minut. Jesli skórka za mocno się przypieka nakrywamy
chleb od góry folia aluminiową lub papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i ostrożnie wyciągamy z foremek. Układamy na kratce i pozostawiamy do wystygnięcia.* Z podanej porcji wychodza 3 małe keksówki lub 2 średnie. Ja piekłam w 2 o długości 26 cm. Można również upiec 1 bochenek
chleba w garnku rzymskim o średnicy 30 cm.Smacznego :)