Wykonanie
Zaskakująco dobrze smakuje, naprawdę nie spodziewałam się takiego efektu. Smakiem bardzo, bardzo zbliżony do tradycyjnego
smalcu. Zapomniałam jedynie dodać
soli ale posypuję posmarowaną kanapkę i jest dobrze. Przepis Olgi Smile .

Składniki :2
cebule (
skroiłam średnie )1 duże
jabłko obrane ze skórki ( dałam średnie )2 ząbki
czosnku drobno posiekane( opcjonalnie ale proponuję dodać )200 g tłuszczu
kokosowegosól do smaku
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na 2-3 łyżkach tłuszczu
kokosowego aż zmięknie i się zezłoci - uwaga,żeby się nie przypaliła.
Jabłko również kroimy w drobną kostkę, dodajemy do podsmażonej
cebuli, trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut co jakiś czas mieszając. Zestawiamy z ognia, dodajemy
czosnek i pozostały tłuszcz
kokosowy. Pozostawiamy do momentu aż całkowicie się rozpuści. W tym momencie możemy doprawić
solą lub po prostu przy spożyciu posypać odrobiną po kanapce.Kiedy tłuszcz się rozpuści, mieszamy całość i po lekkim ostygnięciu przelewamy do słoiczka.Smacznego :)