Wykonanie
Całkiem smaczny
kurczak z bardzo aromatyczną i chrupiącą skórką. Robi się go szybko co nie ukrywam w ostatnim czasie jest mi bardzo potrzebne bo czasu jak zawsze brak. Fajne dobrane
zioła świetnie ze sobą pasują, jedyne co bym zmieniła to nacięłabym
kurczaka w kilku miejscach aby przeszedł aromatem
ziół również w środku i tak też Wam polecam. Chociaż i w środku nie smakował źle jednak czegoś brakowało. Przepis z Tego bloga.

Składniki : ( robiłam z połowy składników, przepis podaje na całość a jeśli będziecie nacinać
kurczaka to
dajcie nieco więcej
ziół i
soli)4 ćwiartki z
kurczaka6 łyżek
masła4 łyżki
oleju rzepakowego( w oryginale
oliwy z oliwek )2 łyżeczki
soli ( użyłam domowej
soli ziołowej )1 łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżeczka
suszonej szałwii1 łyżeczka suszonego cząbru1 łyżeczka
suszonego oreganoW miseczce mieszamy
zioła z
solą i
pieprzem. Odrobiną
oliwy nacieramy
kurczaka a następnie wcieramy w niego
zioła. Dobrze jest go naciąć w kilku miejscach aby
przyprawy przeszły całe
mięso.Na patelni rozgrzewamy
masło, dodajemy olej/oliwę. Smażymy
kurczaka na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor aż skórka będzie chrupiąca a
mięso będzie odchodziło od kości.Smacznego :)