Wykonanie
Jeśli jeszcze nie wiecie jaki podarek jadalny zrobić a macie mało czasu to proponuję ten
likier. Wyborny, kremowy, piernikowy, szybki w przygotowaniu. Nie jest ostry w smaku ale ja swój zrobiłam pół na pół z
wódką. Bardzo przyjemnie się go sączy, idealny na święta. Przepis z bloga Domowe Wypiek i .

Składniki :250 ml brązowego
rumu ( dałam 125 ml
rumu i 125 ml
wódki )2 łyżki ( 80 g ) nutelli lub innego
kremu czekoladowo-
orzechowego500 ml płynnej
śmietany kremówki 30-36%3 płaskie łyżeczki
przyprawy do piernika100 g
cukru pudruW mice umieszczamy nutellę. Następnie cały czas mieszając trzepaczką wlewamy
rum a jeśli robicie tak jak ja pół na pół z
wódką to w drugiej kolejności wlewamy
wódkę cały czas mieszając aby nutella rozpuściła się w
alkoholu.Nie przerywając mieszania wlewamy stopniowo
śmietanę a na koniec dodajemy
przyprawę do piernika i
cukier puder. Mieszamy aż całość dobrze się połączy.Jeśli jest potrzeba
likier przecedzić przez gazę ale ja wstawiłam do
lodóki, większość
przyprawy osiadło na dno, zlewając do butelki uważałam, żeby
przyprawa się nie zmieszała z
likierem.
Likier najlepiej schłodzić przez 12 godzin w lodówce przed pierwszym spożyciem , wtedy fajnie się przegryzie i zgęstnieje. Przechowujemy również w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.Smacznego :)