Wykonanie
Próbowałam już wielu przepisów na
lody ale te wyjątkowo chwyciły mnie za
serce (albo żołądek). Wystarczą tylko dwa (opcjonalnie trzy) składniki, nie potrzeba bawić się z przygotowywaniem kremu angielskiego a
lody nie zbijają się w
lodową grudę nawet jeśli nie dysponujemy maszyna do
lodów.
Brzmi zachęcająco?
Mnie kupiły w całości. Otwarcie przyznaję, ze są mocno słodkie i nieprzyzwoicie kaloryczne. Mają tez inną kluczową wadę... znikają szybciej niż się mrożą ;)
Uwaga uzależniają!
Przepis ze strony mojewypieki.com po mojej modyfikacji.

Składniki:
(na około 900ml)
mały słoik (400g)
kremu czekoladowo-
orzechowego typu nutella
500ml
mlek skondensowanego nie słodzonego
opcjonalnie 2 łyżki
wódki orzechowej (u mnie Soplica)
Wykonanie:
Krem czekoladowo-
orzechowy umieszczamy w misie miksera razem z
mlekiem skondensowanym i dokładnie miksujemy do połączenia składników. Opcjonalnie dolewamy
wódkę orzechową. Nie tylko podkręci ona
orzechowy smak
lodów ale również spowoduje, że w lodach nie powstaną kryształki
lodu (
wódka ma wyższą temperaturę topnienia niż
woda ;)). Jeśli planujemy
lody serwować dzieciom dodatek
wódki jest oczywiście niewskazany.
Masę przelewamy do pojemnika, a pojemnik umieszczamy w zamrażalce. PO godzinie, dwóch i
trzech mieszamy zawartość pojemnika. Smacznego!