Wykonanie
Nienajlepsze jakościowo zdjęcie ale cóż na razie musi być. Jak zrobię ładniejsze podmienię :) Jednak jakoś zdjęcia nie wpływa na smak i jakość proponowanej przeze mnie gorącej
czekolady ;) A jest wyśmienita, rozgrzewająca, sycąca. Dla mnie ciut za słodka dlatego można spokojnie zmniejszyć ilość
cukru albo całkiem go pominąć (
czekolada sama w sobie jest dość słodka )albo nalać sobie mniej. Ja oczywiście byłam pazerna i nalałam sobie całą filiżankę ale cóż poradzę, że kocham
białą czekoladę :) Teraz na listopadowe chłody i dłuuugie wieczory idealna :) Przepis Anny Olson z programu " Na słodko "
Składniki : ( robiłam z 1/3 składników, wyszła mi filiżnaka jak na zdjęciu )2 szklanki
mleka2 szklanki
śmietany 18 %225 g
białej czekolady2 łyżki
cukru ( można całkowicie pominąć )2 łyzeczki esencji waniliowej50 ml
brandy ( w wersji dla dorosłych, ja pominęłam )Do rondelka wlewamy
śmietanę z
mlekiem, podgrzewamy 5 minut na średnim ogniu.
Czekoladę siekamy, dodajemy do rondla. Dosypujemy
cukier, esencję i mieszamy do momentu aż wszystko sie rozpuści. Teraz można dodlać
brandy.
Czekoladę przelewamy do filiżanek,podajemy.Smacznego :)