Wykonanie
Nie miałam w planach piec placuszkow ale
maślanka wołała już o zużycie więc poszukałam w internecie odpowiedniego przepisu. I są z jedną moją modyfikacją a właściwie dodatkiem
cappuccino, którego w oryginale nie ma. Placuszki robi się ekspresowo tak jak pancakesy. Są bardzo smaczne z lekką nutą
cappuccino. Jemy je z dodatkami jakie nam się tylko zamarzą. Idealne na śniadanie, przekąskę czy kolację :) Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki :1 szklanka
maślanki3/4 szklanki
mąki1
jajo1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżeczki
cappuccino ( jeśli chcecie intensywniejszy smak dodajcie więcej )
cukier puder ( pominęłam )Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę. Smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Konsumujemy same lub z dowolnymi dodatkami. Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno :)Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji : Ekspresowo w kuchni, Ciekawe śniadanie, Tylna ścianka.