Wykonanie
Od jakiegoś już czasu nosiłam się z zamiarem wyprodukowania domowego
likieru. Nazbierałam przepisów i pomału
będę testowała. Na pierwszy rzut poszedł
likier kawowy, którego przepis wyszperałam na blogu Kopalnia Smaków . Bardzo szybki w przygotowaniu, przepyszny i co najważniejsze można go kosztować od razu ;) Rano można zrobić na wieczorne pogaduchy;)W przepisie zamieniłam
spirytus ( nie lubię jego
ostrego smaku ) na wód k ę.
Składniki : ( przepis podaje jak w oryginale ja zrobiłam
zpołowy składników )1 puszka
niesłodzonego mleka s kondensowanego2 szklanki
cukru2
torebki cukru waniliowego2 czubate łyżki
kawy rozpuszczalnej1/4 szklanki gorącej
wody100 ml
spirytusu ( dałam niecałe 200 ml
wódki )
Mleko razem z
cukrami zagotowujemy na niewielkim ogniu.
Kawę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej
wody i dolewamy ją do
mleka. Studzimy. Gdy
mleko z
kawą jest już zimne dolewamy
spirytusu, mieszamy, rozlewamy do butelek. Przechowujemy w chłodnym miejscu.Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji : Elektryzujący karnawałz
drinkiem oraz Ekspresowo w kuchni