Wykonanie
W ostatnim czasie Sosna powiększył swoją ofertę o
alkohole, a już niedługo o
owocowe przetwory! Nie wiedziałem, że sporządzenie własnego
likieru,
nalewki czy innego
alkoholu smakowego jest tak proste i może dać tyle radości. Na pierwszy ogień idzie mój ulubiony trunek o delikatnej kremowej konsystencji oraz wyraźnym smaku
kawy.
Poniżej podaję orientacyjne proporcje składników. Jeśli chcecie uzyskać bardzo wyraźny smak
kawy, dodajcie jej więcej. A jak wolicie aby
likier był mocniejszy, zwiększcie ilość
spirytusu.składniki:700 ml
niesłodzonego mleka skondensowanego200 g
cukru100 ml
spirytusu60 ml gorącej
wody1 łyżka
kawy rozpuszczalnej1 opakowanie
cukru waniliowegoMleko oraz
cukier umieścić w rondlu i zagotować na małym ogniu.
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać do gotującego się
mleka i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Do zimnej mieszanki wlać
spirytus i dokładnie wymieszać.
Likier przelać do butelki i spożywać.Smacznego! :)