Wykonanie
Wczoraj na obiad zrobiłam tego pysznego kurczaczka. Zjadaliśmy go w pędzie natychmiastowym aż uszy nam się trzęsły hihih. Z góry przepraszam za zdjęcie ale taka już byłam głodna, że zrobione na szybko. A o samej potrawie
powiem, że trzeba koniecznie wypróbować.
Piersi kurczaka są bardzo soczyste, miękutkie, rozpływają się w ustach a panierka sprawia, że nie trzeba niczym więcej go doprawiać za wyjątkiem
pieprzu i
soli. Jest idealny. Na niedzielę przede wszystkim tym bardziej, że nie trzeba stać przy patelni i czuwać nad kotletami, tylko zasiadamy sobie wygodnie w fotelu a obiad sam sie robi. Z jednym wyjątkiem od czasu do czasu trzeba go podlać
piwem :) Przepis pochodzi z Poradnika domowego, a ja wyszperałam go z tąd .
Składniki :2 całe
piersi z kurczakaopakowanie zupy cebulowej w proszkuszklanka
jasnego piwa2-3 łyżki
masła2 łyżki
majonezu ( u mnie bez )
pieprz,
sólPiersi kurczaka przecinamy na pół. Nacieramy niewielką ilością
soli i
pieprzu z obu stron. Następnie smarujemy cienko
majonezem i obtaczamy w sproszkowanej zupie cebulowej. Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem, przekłądamy
kurczaka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 45 minut ( aż panierka nabierze złotego koloru). W trakcie pieczenia obficie skrapiamy
kurczaka piwem i resztkami stopionego
masła.Smacznego :)