Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Pasztet z
dziczyznąPasztetowa z dzika »

Wymieniłem swoją pierwszą wędzarnię szafkową (amerykańską), wielokrotnie modyfikowaną na polskiego Borniaka poj. 70l z przystawką do wędzenia zimnego.Film z pierwszego wędzenia, niestety w warunkach nocnychZrobiłem dla niego specjalne miejsce pod altaną. Ponieważ chcę ją używać jako alternatywę dal grilla latem, czyli robić wędzok, zamiast grilla.
Kiełbaski,
rybki na ciepło. Ponadto w
dymie zbierającym się pod dachem
będę podsuszał
kiełbasy i może wędził sery? Emotikon smiNa pierwszy ogień poszły
rybki: sielawa,
pstrąg i
makrela.Jako pierwsze wędzeniu na ciepło i gorąco poddałem
rybki. Ok 6 kilo ryb: Cztery spore
pstrągi i pięć
makreli oraz 24 sielawy. Świerze
rybki zostały tylko natarte
solą i
przyprawami.Powiesiłem je w wędzarni po wstępnym ocieknięciu i poddałem suszeniu za pomocą dołączonego do zestawu wentylatora wkładanego w miejsce generatora
dymu. Temp. w komorze ustawiłem na 40 stopni i włączyłem wentylator.

Po ok 45 min osuszania zamocowałem generator bezpośrednio do komory. Generator umieszczony był z
boku komory wędzarniczej. Do wędzarni jest jeszcze przystawka do wędzenia na zimno, ale teraz jest zbędna.

Najpierw wędzenie odbywało się w temp. ok 50 stopni do uzyskania złotej barwy, a następnie
rybki były podpiekane w temp. ok. 80 stopni.

Do wędzenia używałem zrębek bukowych.

Pierwsze zostały wyjęte sielawy,

później
pstrągi i
makrela
Do wędzenia zużyłem ok 1,5l zrębek.Obsługa wędzarni sprowadza się do ustawienia temp. i zasypania zrębek.Po ok 4,5h
rybki były soczyste, pachnące i gotowe.

Proste i przyjemne wędzenie dla zapracowanych i początkujących, aby zepsuć wyrób trzeba się postarać.Warto wędzarnie podłączyć przez programowalny wyłącznik czasowy. Wtedy ustawiamy czas wędzenia czyli np 4-5 h i wiemy, że nawet jak nie zdążymy wrócić to wędzarnia zostanie wyłączona.To efekt zadymiania:Sielawa
Pstrąg
Makrela
Smacznegoniedziela, 22 marca 2015, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter