Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Golonka wieprzowa parzona
Sos żurawinowy wg. Arkadiusza »Cydr domowy

Składniki:- sok z
jabłek niepasteryzowany. Odmiana tak co
daje jasny sok.-
drożdże do cydru np. SPIRIT
FERM Aromatic Cider 8G Yeast for 25L- pożywka dla
drożdżySok z
jabłek wlać do galonu lub plastikowego pojemnik, wcześniej wyparzonego. Zmierzyć zawartość
cukru w nastawie. U mnie miał 14blg. Rozrobić pożywkę zgodnie z instrukcją i dodać do nastawi. Z
drożdży zrobić
matkę. Tj. do szklanki wlać ok. 10-150ml ciepłej
wody temp. 20-25 stopni. Wsypać 2 łyżeczki
cukru. Wymieszać i wsypać
drożdże. Poczekać aż zaczną pracować. Dodać do nastawu. Wymieszać. Pojemnik zatkać rurką fermentacyjną. Temp. otoczenia ok. 20-25 stopni.Fermentacja trwa 3-4 tygodnie do momentu aż przerobiony zostanie
cukier (blg bliskie 0).

Rozrabiamy np bentonit i dodajemy do nastawu.Następnie zlewamy z nad osadu i wlewamy do butelek. Do każdej butelki dodajemy ok. 2-3g
cukru. Kapslujemy i odstawiamy do POM o temp 15-20 stopni. Po ok. 2 tygodniach można przenieść do chłodnego.Cydr gotowy i nagazowany. Jedni
piją go na świeżo, jednak podobnie jak
piwo potrzebuje czasu aby dojrzeć.Po dwóch miesiącach zmienił zupełnie smak. Troszkę kwaskowy. Można go pić np z
sokiem.Smacznegoniedziela, 21 grudnia 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter