Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Zupa z kociołka
Schab polski pieczony »
Kurczak wędzony wg. Dziadka

Surowce:-
kurczak najlepiej wiejski (ja tylko takiego używam),-
sól kamienna nie jodowana 50g/litr H 2 O-
włoszczyzna-
wodaNajpierw
kurczaka należy zasolić dając 50g
soli na litr
wody w temp. lodówkowej pk. 24h.Następnie do dużego garnka wlać tyle
wody, aby zakryły nam
kurczaka lub
kurczaki. Włożyć
włoszczyznę i podgrzać do ok. 80-85 stopni. Włożyć
kurczaka gdy
woda będzie miała ok 80 stopni max. Utrzymywać cały czas temp.
wody ok 75 stopni i parzyć (nie gotować!!!)
kurczaka przez ok 1,5 h do momentu osiągnięcia przy kości w najgrubszym mięśniu (np. pierś) temp. ok 70 stopni. Po sparzeniu wyjąć z rosołu
kurczaka do obsuszenia.

Po wyschnięciu
kurczaka zawieszamy go w wędzarni i wędzimy ciepłym
dymem o temp ok. 40-50 stopni do momentu uzyskania złotej skórki.

Studzimy i gotowe.

Studzimy i gotowe.Smacznegośroda, 17 lipca 2013, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter